Mara Martínez Morant
Coordinadora d’Antropologia de la Vida Animal del Grup d’Estudis d’Etnozoologia.
Coordinadora de Antropología de la Vida Animal del Grupo de Estudios de Etnozoología.
The coordinator of the Ethnozoology Studies Group’s Anthropology of Animal Life.
Vibraera
La Balena: de l’antiespecisme, biocentrisme i sensocentrisme al cercle de consideració
La Balena, el seu esquelet i el seu trànsit fora del mar al llarg dels anys està relacionat amb l’antropocentrisme, que és una idea dominant des de la formació dels primers grups humans, i és un concepte filosòfic que situa l’ésser o animal humà com a centre de l’univers. Un animal humà que esdevé un superb autosuficient que no contempla la perspectiva dels altres animals. L’antropocentrisme és un pensament que pren molta força a partir del Renaixement, com alternativa evolutiva al monoteisme existent rebut de la religió cristiana a partir, entre d’altres codis, del verset del llibre del Gènesis que refereix al que Deu digué: “Fem a l'home a la nostra imatge, conforme a la nostra semblança; i que domini en els peixos del mar, en els ocells dels cels, en les bèsties, en tota la terra, i en tot animal que s'arrossega sobre la terra” (Gènesis, Cap. 1, verset 1.26)1 És així com l’ésser humà esdevé la mesura de totes les coses i els altres éssers vius només són objectes de consum, experimentació, investigació científica, en definitiva, són cosificats i explotats. Resultat ineludible de l’antropocentrisme és l’especisme, terme encunyat en els anys 1970 per referir-se a la discriminació d’aquelles/s que no són membres d’una determinada espècie, l’espècie humana. Per tant, el respecte, la justícia i la sintonia que mereixen els interessos d’un individu queden supeditats al fet de la seva pertinença a una determinada espècie. Els criteris que fonamenten l’especisme són absolutament arbitraris com, per exemple: la superioritat moral i intel·lectual de l’animal humà per damunt de totes les altres espècies, les relacions socials que estableixen, la manca de llenguatge, no posseir un ànima, la capacitat de sintiència, etc. Aquests prejudicis són perfectament contraargumentats des de l’antiespecisme però, en general, els individus no volen atendre aquestes qüestions perquè no volen perdre els privilegis històricament autoatorgats.
Vinculat amb l’anterior, i amb l’interès per La Balena, es troba un concepte rellevant enfrontat a l’antropocentrisme i a l’especisme que és el biocentrisme, que desplega una teoria moral afirmant que tots els éssers vius són mereixedors de respecte moral i, alhora, reivindicant el valor essencial de la vida. El biocentrisme té un ideari fonamentat en conceptes que transiten des de la complexitat de les relacions interespècies, la no discriminació i el tractament atorgat als altres animals, la coevolució, la cultura de tot allò que és viu, l’agricultura ecològica o l’ús d’energies renovables perquè, el biocentrisme entén que la Terra pot continuar vivint sense els ésser humans però els éssers humans no poden viure sense la Terra.
____________________________
1 La traducció és meva.
I, com a últim concepte important aquí tractat relacionat amb l’existència de La Balena, està el sensocentrisme, plantejament ètic que afirma que tot ésser sintient que posseeix un sistema nerviós mereix respecte moral perquè, la capacitat de sentir o sintiència, obre pas a la consciència que permet experimentar sensacions positives o negatives, emocions, sentiments i desenvolupar interessos propis com drets, desitjos o necessitats, significant que aquests interessos de l’individu han de ser contemplats igualitàriament amb relació als interessos de tots els altres éssers conscients. La consciència és allò que fa percebre el món i és necessària per opinar, planificar i prendre decisions però, sigui el que sigui la consciència, els altres animals la tenen, experimenten la vida com els animals humans. Són éssers conscients i això implica ser sintients i, d’acord amb la Declaració de Cambridge de 2012 sobre la consciència, tots els mamífers, aus i moltes altres criatures, pops inclosos, tenen un sistema nerviós capaç d’experimentar consciencia.
Malgrat les anteriors apreciacions sobre l’antiespecisme, el biocentrisme i el sensocentrisme, i degut a l’antropocentrisme i a l’especisme desenvolupat per els animals humans, es dominà als altres animals fins a tenir un control conscient sobre els mateixos i sobre els seus processos vitals, sotmetent-los i menysvalorant-los tant a nivell físic com psíquic, que va dur al procés de domesticació. A partir d’aquesta transformació domesticadora s’inicià el menyspreu, no només dels altres animals no domesticats, els salvatges, sinó de la naturalesa; també el desarrelament i trencament de la relació animal humà-animal no humà per convertir-se en una vinculació d’amo i esclau on es van invertir els rols, passant de ser individus respectuosos amb la naturalesa a ser els seus possessors i opressors.
A mode de coda, fem referència al Cercle de Consideració fonamentat en un criteri que estableix la diferència entre qui mereix respecte i qui no el mereix. La qüestió indiscutible és que no existeix cap criteri que inclogui dins del cercle a tots els éssers o animals humans i exclogui a tots els animals no humans, donat que hi ha animals humans amb capacitats
intel·lectuals diverses (nadons, individus amb diversitat funcional, ancianes/s, individus amb malalties com l’Alzheimer) i existeixen animals no humans amb una gran capacitat intel·lectual (diferents tipus de simis, porcs, dofins, gossos, etc.). El mateix succeeix amb el llenguatge, amb l’ús d’eines de tota mena, amb el tipus d’interrelacions animals, etc. Per tant, no existeix cap criteri racional que empari a tots els animals humans i a cap no humà, fet que posa de manifest l’escassa objectivitat d’aquells individus que defensen l’especisme.
No ha de sorprendre que l’especisme es trobi tan arrelat en la vida dels individus perquè des de que naixen els ensenyen que els altres animals es troben al món per satisfer les seves necessitats, gustos, plaers, diversions, perversions, capricis. Es cosifica als altres animals sense saber què és el que això amaga i, alhora, aquesta cosificació permet l’explotació absoluta sense, ni tan sols, pensar que són éssers que tenen el mateixos desitjos per viure, per relacionar-se entre sí i amb d’altres espècies i una capacitat de sintiència similar a la dels animals humans. Per tant, l’especisme té conseqüències letals per a bilions d’individus que són privats dels seus drets, de les seves vides i de la seva llibertat per el fet de no haver nascut humans. D’aquí s’explica que l’esquelet de La Balena no hagi tornat mai al mar, que és el seu habitat natural, sinó que s’hagi deixat apartat, emmagatzemat, perquè són ossos d’un animal que, tret d’un ús comercial i/o didàctic que hagin tingut en algun moment passat, en la realitat compartida no tenen cap valor, això és resultat de l’especisme.
Mara Martínez Morant
Projecte de Consol Llupià produït amb el suport de Barcelona Producció 2019-2020. La Capella, Institut de Cultura de Barcelona.
Disseny web Jose Begega
.
CAT
Les obres de cada autor/a/e compartits en aquest lloc web pertanyen als autors/es de les mateixes i no poden ser utilitzats, només sempre que se citi la seva autoria i la font (aquesta web).
CAST
Las obras de cada autor/a compartidos en este sitio web pertenecen a los autores/as de las mismas y no pueden ser utilizados, solo siempre que se cite su autoría y la fuente (esta web).
ENG
The works of each author shared on this website belong to their authors and cannot be used, only as long as their authorship and source are cited (on this website).